Idag var jag och Tarja i väg på en kurs som handlande om bedömning för lärande. En kurs som hålls i Lund och som berör hur man arbetar med formativ bedömning. Kursen hålls av Kommunförbundet Skåne, som håller i väldigt många bra arrangemang som berör skola och utbildning. http://www.kfsk.se/sidor/verksamheter/barnochutbildning/fouskola/aktiviteter/utbildningibedomningforlarande.10978.html. Kursen bygger på att man på hemmaplan provar de teorier som presenteras på kursen och sedan får man feedback av kolleger på kursen. En kurs som innehåller en bra blandning av teori och praktik.
I mötet med teorierna och tankarna kring formativ bedömning inser man vilken betydelse IKT verktyg spelar och att de i första hand är ett medel för lärandet. IT verktyg ska inte användas enbart för att man kan använda dem. Ibland är det alldeles för lätt att man fastnar på de tekniska bitarna. IKT verktygen måste sättas in i ett sammanhang, att man ger tydliga instruktioner och att det finns ett tydligt syfte med användandet. Tekniken i sig förbättrar inte undervisningen.
Under dagens kurs ser jag På riktigt som ett bra verktyg för formativ bedömning och att det sedan också fungerar bra som en digital portfolio. Det är ganska lätt att ge feedback(som text, inspelade videor) på texter och arbetsuppgifter i På riktigt. Denna feedback sparas och dokumenteras och kan sedan användas för framtida arbetsuppgifter.https://www.youtube.com/watch?v=K26iyyQMp_g
Framöver kommer jag testa google Classroom i årskurs sju och åtta. Jag har under en tid arbetat en del med google drive och gett eleverna feedback på texter och arbetsmaterial, men jag har noterat att jag har haft lite svårt att få en struktur och ordning på det material eleverna lämnar in. Är det något jag ogillar så är det när det blir oordning på elevmaterial.
Jag tror att google classroom möjliggör en bättre struktur och ordning på material. Återkommer inom kort med hur det har fungerat. Inte bara tekniskt utan framförallt hur det fungerar med bedömning och feedback till eleverna.
I dag fick jag höra frasen, Boost your teaching. Låter lite som imp your teaching. Intressant! Kollade in ett antal filmer på youtube och kanalen erbjuder många tips på hur man kan utveckla sina lektioner och får handfasta och bra tips.
Mina kära kolleger på mellanstadiet har också tipsat mig om en väldigt bra sida på Facebook, nämligen Grej of the day. Ska testa det inom kort i min klasser. Jag har förstått att eleverna tycker jättemycket om detta och att materialet inspirerar och lockar fram nyfikenhet och lust för lärandet. Vill du veta mer om detta så vänd dig gärna till Louise, Kim och Cecilia så berättar de säkert mer.
Skulle också gärna vilja rekommendera Evernote. Ett utmärkt verktyg som kan användas på datorn och i din telefon för att för anteckningar, göra lektionsplaneringar och bara sammanställa tankar och idéer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar